Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

Πολικές θερμοκρασίες σε όλη τη χώρα - κλειστά σχολεία


Ο περιφερειακός της Πεντέλης παραμένει κλειστός, ανοιχτή η λεωφόρος Διονύσου

Πολικές θερμοκρασίες σε όλη τη χώρα - κλειστά σχολεία
Πηγή: Eurokinissi
Προβλήματα έχει προκαλέσει η κακοκαιρία στην Αττική και σε άλλες περιοχές της χώρας. Στην Αττική ο υδράργυρος αναμένεται να πέσει την Τρίτη έως και τον -1 βαθμό Κελσίου, ενώ στη Θεσσαλονίκη στους -5 βαθμούς. 

Στους -12 βαθμούς Κελσίου θα πέσει η θερμοκρασία στην ανατολική Μακεδονία και Θράκη.
Λόγω των θυελλωδών ανέμων δεν εκτελούνται δρομολόγια από Πειραιά, Ραφήνα και Λαύριο. Επίσης δεν γίνονται τα δρομολόγια στις πορθμειακές γραμμές Πρίνου-Καβάλα και Νέα Στύρα-Αγία Μαρίνα. 
Για Αργοσαρωνικό αναχωρούν μόνο τα συμβατικά πλοία, ενώ τα «δελφίνια» θα εκτελούν δρομολόγια μόνο μέχρι την Αίγινα.
Όσοι πρόκειται να ταξιδέψουν καλό είναι, πριν από την αναχώρησή τους, να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία.
Κλειστά είναι τα σχολεία στον Δήμο Αχαρνών στην Αττική και σε ορισμένες περιοχές της ανατολικής Αττικής καθώς επίσης και στην Ευρυτανία. Στη Λαμία τα Δημοτικά δεν έκαναν μάθημα την 1η ώρα, ενώ Γυμνάσια και Λύκεια λειτούργησαν κανονικά. Κλειστά παραμένουν τα σχολεία στην περιοχή της Αμφίκλειας και στην ορεινή δυτική Φθιώτιδα στην περιοχή της Υπάτης. Επίσης στη Θήβα με ανακοίνωση του Δήμου στις 9:30 άνοιξαν τα σχολεία της Δομβραίνας, Ελλοπίας, Ξηρονομής, Χωστίων Βάγιων, Νεοχωρακίου, Ελεώνα και Υπάτου.



Κλειστός παραμένει ο περιφερειακός της Πεντέλης από το απόγευμα της Δευτέρας, από το ύψος του 414 Στρατιωτικού Νοσοκομείου έως τον ιερό ναό του Αγίου Πέτρου, καθώς και ο δρόμος από Βαρυμπόμπη προς Άγιο Μερκούριο, ενώ στη λεωφόρο Πάρνηθας η κυκλοφορία των αυτοκινήτων επιτρέπεται μόνο με αλυσίδες από το τελεφερίκ έως το καζίνο. 
Άνοιξε κατά τη διάρκεια της νύχτας η λεωφόρος Διονύσου.



Στην Φθιώτιδα το χιόνι σε ορισμένες ορεινές περιοχές έφτασε τους 40 πόντους, ενώ σε επαρχιακές οδούς η κυκλοφορία διεξάγεται με αλυσίδες. Ο δρόμος σε Μπράλο και Δομοκό είναι ανοιχτός για τα οχήματα, ενώ αρμόδιοι της Περιφέρειας εκτιμούν ότι είναι ζήτημα λίγης ώρας να αποκατασταθεί η κυκλοφορία και στη Ράχη Τυμφρηστού. 



Νωρίς το πρωί πυκνή χιονόπτωση κάλυψε τμήμα της Εθνικής Οδού Αθηνών - Λαμίας από το 146ο έως το 160ο χιλιόμετρο στη περιοχή της Αρκίτσας, ωστόσο ο δρόμος παρέμεινε ανοιχτός.



Επίσης με αντιολισθητικές αλυσίδες κινούνται τα οχήματα σε επαρχιακούς δρόμους σε Ροδόπη, Γρεβενά, Φλώρινα, Καστοριά, Πέλλα, Κιλκίς, Ημαθία, Μαγνησία, Τρίκαλα, Καρδίτσα, Λάρισα, Ευρυτανία, Εύβοια, Φθιώτιδα, Φωκίδα, Βοιωτία και Κορινθία.



Ταλαιπωρία περίμενε το απόγευμα της Δευτέρας τους 104 επιβάτες του πλοίου «Θάσος VI» καθώς λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών δεν μπόρεσε να «δέσει» στο λιμάνι της Θάσου. Τελικά τις πρώτες πρωινές ώρες στήθηκε επιχείρηση για να αποβιβαστούν με ασφάλεια οι επιβάτες με τη βοήθεια γερανοφόρου καλαθοφόρου οχήματος από την ξηρά, ενώ τα οχήματα (εννέα Ι.Χ. αυτοκίνητα, 5 φορτηγά και ένα λεωφορείο) παραμένουν μέσα στο πλοίο. Στο σημείο παραμένουν ρυμουλκά για να ξεκινήσουν οι προσπάθειες αποκόλλησης του πλοίου από τα αβαθή και στη συνέχεια να αποβιβαστούν τα αυτοκίνητα.

Καταφύγια για αστέγους στην Αθήνα
Λόγω της κακοκαιρίας, θερμαινόμενοι χώροι του Δήμου Αθηναίων μετατρέπονται σε καταφύγια: 
- Πολιτιστικός Χώρος 4ης Δημοτικής Κοινότητας, στη συμβολή Λένορμαν και Αλεξανδρείας
- Λέσχη Φιλίας στη γωνία Αγίου Μελετίου και Ξεναγόρα 6
- Λέσχη Φιλίας στην οδό Κίου 5 της Κυψέλης
- Γυμναστήριο Ρουφ, Πειραιώς και Εχελιδών 69



Οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με το τηλεφωνικό κέντρο του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων, στους αριθμούς             210 5246515       και            210 5239465      . Επίσης, καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου, στον τετραψήφιο τηλεφωνικό αριθμό 1960.



Σύμφωνα με ανακοίνωση της Περιφέρειας Αττικής υπάρχουν επίσης διαθέσιμοι χώροι φιλοξενίας πολιτών στους Δήμους Βάρης, Δάφνης – Υμηττού, Διονύσου, Καισαριανής, Κρωπίας, Λαυρεωτικής, Μαραθώνα, Μεταμόρφωσης, Παιανίας, Παλλήνης, Περιστερίου, Ραφήνας – Πικερμίου, Σαρωνικού και Σπάτων – Αρτέμιδος.

Καταφύγια στη Θεσσαλονίκη
Στεγασμένους και θερμαινόμενους χώρους προσφέρει και ο Δήμος Θεσσαλονίκης για όσο διάστημα διαρκέσει η κακοκαιρία:
- Ε’ ΚΑΠΗ, Γαμβέτα 56 και Φλέμιγκ 36, από τις 8 το πρωί έως τις 9 το βράδυ (τηλ.2310 838601)
- 13ο Γυμνάσιο, Εθνικής Αμύνης 26, από τις 9:30 το βράδυ έως τις 8 το πρωί.
- Β’ ΚΑΠΗ , οδός Λαγκαδά 35 , από τις 8 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ

Πρόγνωση καιρού για την εβδομάδα
Πολικές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν σε όλη τη χώρα και την Τρίτη, ενώ ισχυρός θα είναι ο παγετός κυρίως τη νύχτα και το πρωί στα ηπειρωτικά. 



Ειδικότερα για την Τρίτη, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, προβλέπεται  παγετός τοπικά ολικός στα βόρεια ηπειρωτικά. Στην ανατολική ηπειρωτική χώρα, την Εύβοια, τις Σποράδες, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τις Κυκλάδες και την Κρήτη ασθενείς παροδικές χιονοπτώσεις ή χιονόνερο. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι εντάσεως τοπικά 8 με 9 μποφόρ. 



Για την Αττική προβλέπονται νεφώσεις με ασθενείς παροδικές χιονοπτώσεις ή χιονόνερο κυρίως στα βόρεια. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι - βορειοανατολικοί εντάσεως 5 με 7 μποφόρ και στα ανατολικά τοπικά θα φτάσει τα 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -1 έως 4 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια και ανατολικά του νομού από -4 έως 1 βαθμούς Κελσίου. 

Για τη Θεσσαλονίκη προβλέπονται λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες το πρωί με πιθανότητα στα δυτικά του νομού για ασθενή χιονόπτωση. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι – βορειοανατολικοί εντάσεως 3 με 5 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -6 έως 3 βαθμούς Κελσίου.

Για τη Μακεδονία και τη Θράκη προβλέπονται λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες στη δυτική Μακεδονία. Πιθανώς τις πρωινές ώρες να σημειωθούν ασθενείς χιονοπτώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στα ανατολικά βορειοανατολικοί 5 με 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -6 έως 5 βαθμούς Κελσίου. Στα ηπειρωτικά θα σημειωθεί τοπικά ολικός παγετός με την ελάχιστη να φτάνει τοπικά στην ανατολική Μακεδονία και Θράκη τους -12 βαθμούς Κελσίου. 

Για τα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά Ελλάδα και τη δυτική Πελοπόννησο προβλέπονται λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες. Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί εντάσεως 4 με 6 μποφόρ στα θαλάσσια και τοπικά θα φτάσουν τα 7 και στα νότια 8 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -1 έως 10 βαθμούς Κελσίου και στην Ήπειρο τοπικά από -4 έως 4 βαθμούς Κελσίου. 

Για τη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά Ελλάδα, την Εύβοια και την ανατολική Πελοπόννησο προβλέπονται νεφώσεις με ασθενείς κατά κανόνα χιονοπτώσεις ή χιονόνερο, εκτός από τη βόρεια Εύβοια, την κεντρική Στερεά και τη Μαγνησία όπου πρόσκαιρα τα φαινόμενα θα είναι εντονότερα. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοανατολικοί εντάσεως 5 με 7 και στα ανατολικά 8 τοπικά 9 μποφόρ με εξασθένηση το βράδυ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -5 έως 4 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη. 



Για τις Κυκλάδες και την Κρήτη προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο στα νότια πεδινά και ασθενείς παροδικές χιονοπτώσεις στα υπόλοιπα. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι - βορειοανατολικοί εντάσεως 6 με 8 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 2 έως 8 βαθμούς Κελσίου. 



Για τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα προβλέπονται λίγες νεφώσεις, στα βόρεια αυξημένες όπου πιθανώς να σημειωθούν ασθενείς χιονοπτώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις εντάσεως 5 με 7 πρόσκαιρα και τοπικά θα φτάσουν τα 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα Δωδεκάνησα από 5 έως 10 βαθμούς Κελσίου και στα νησιά του βορείου Αιγαίου από -2 έως 4 βαθμούς Κελσίου. 



Για αύριο Τετάρτη, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, στη δυτική-κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια, τις Σποράδες και τα νησιά του βορείου Αιγαίου προβλέπονται ασθενείς παροδικές χιονοπτώσεις ή χιονόνερο. Στις Κυκλάδες και τη βόρεια Κρήτη αναμένονται νεφώσεις με χιονόνερο, στα πεδινά ασθενείς χιονοπτώσεις, στα ορεινά χιόνι και βαθμιαία βελτίωση. 

Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις που γρήγορα στα δυτικά θα πυκνώσουν και από το απόγευμα θα σημειωθούν χιονοπτώσεις που κατά τόπους θα είναι έντονες και κατά τη διάρκεια της νύχτας θα επεκταθούν και στις υπόλοιπες κυρίως κεντρικές και βόρειες ηπειρωτικές περιοχές. 

Οι άνεμοι στα δυτικά θα πνέουν νότιοι - νοτιοανατολικοί εντάσεως 4 με 6 μποφόρ και βαθμιαία στο Ιόνιο θα φτάσουν τα 7 με 8 και πιθανώς τοπικά 9 μποφόρ. Στα ανατολικά οι άνεμοι θα είναι βόρειοι - βορειοανατολικοί 6 με 8 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση στα νότια. 

Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Παγετός θα σημειωθεί κυρίως τη νύχτα και το πρωί, που τοπικά στα ηπειρωτικά θα είναι ισχυρός .

Την Πέμπτη και την Παρασκευή αναμένονται νεφώσεις με χιονοπτώσεις στα ορεινά, αρχικά και σε πεδινές περιοχές της κεντρικής και της βόρειας χωράς και βροχές στα υπόλοιπα. Τα φαινόμενα πιθανόν να είναι έντονα στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά. Σποραδικές καταιγίδες πιθανόν να εκδηλωθούν στα θαλάσσια τμήματα. Βαθμιαία οι χιονοπτώσεις θα περιοριστούν στα ορεινά. 

Οι άνεμοι στα δυτικά, κεντρικά και νότια θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ. Στα βόρεια βορειοανατολικοί με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει βαθμιαία άνοδο. Παγετός όμως θα σημειωθεί κυρίως στα βόρεια ηπειρωτικά.


________________
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ:  εφημ. ΤΟ ΒΗΜΑ Διονύσης Βυθούλκας

Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

Υστατο χαίρε σήμερα το απόγευμα στον Θόδωρο Αγγελόπουλο


ΕΚΤΕΝΉ ΑΦΙΕΡΏΜΑΤΑ ΣΤΑ ΞΈΝΑ ΜΜΕ ΓΙΑ ΤΟΝ Θ. ΑΓΓΕΛΌΠΟΥΛΟ


















Λένε συνήθως ότι η τέχνη, και ειδικότερα ο κινηματογράφος, μιμείται τη ζωή. 
Ή… το αντίθετο. Ό, τι κι αν ισχύει, το τραγικό τέλος στη ζωή του Θόδωρου Αγγελόπουλου, έμοιαζε με σκηνοθεσία από μια δική του, ακραία έμπνευση. Σαν εκείνες που τον έκαναν τόσο διαφορετικό και ξεχωριστό. Ταξιδεύοντας το όνομα, τη φήμη και το έργο του, πολύ μακριά από την Ελλάδα. 



Ο μεγάλος Έλληνας σκηνοθέτης άφησε την τελευταία πνοή του στο νοσοκομείο στο οποίο διακομίστηκε, θύμα τροχαίου, όταν μια μηχανή τον παρέσυρε στη Δραπετσώνα, όπου βρισκόταν για το γύρισμα ταινίας.
Ανήκε σε μια γενιά που πήγε την Ελλάδα πιο μακριά και πιο ψηλά. Στις τέχνες, τα γράμματα, τον πολιτισμό, την πολιτική. Έγινε ο ίδιος το «μέσο-μήνυμα» του έργου του, που κατάφερε να ξεχωρίσει, να συναρπάσει, να κερδίσει μια θέση στην αιωνιότητα. Όπως ανέφερε και ο τίτλος μιας από τις βραβευμένες ταινίες του.






Στις 4 το απόγευμα θα τελεστεί στο Α΄ Νεκροταφείο της Αθήνας, η κηδεία του Θόδωρου Αγγελόπουλου, που έχασε αιφνίδια τη ζωή του λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της περασμένης Τρίτης. Στο Κέντρο Αστέγων του Δήμου Αθηναίων και στο Χαμόγελο του Παιδιού, ζήτησε να κατατεθούν χρήματα, αντί στεφάνων, η οικογένεια του μεγάλου έλληνα σκηνοθέτη.


Ο σκηνοθέτης τραυματίστηκε θανάσιμα σε τροχαίο, ενώ βρισκόταν στα γυρίσματα της νέας του ταινίας «Η άλλη θάλασσα» στην περιοχή της Δραπετσώνας και κατέληξε λίγες ώρες αργότερα σε νοσοκομείο του Φαλήρου.
Με απόφαση του υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλου Γερουλάνου, η κηδεία θα τελεστεί δημοσία δαπάνη.

* * *



Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος, ο πιο γνωστός έλληνας κινηματογραφιστής στο εξωτερικό, γεννήθηκε στις 27 Απριλίου 1935 στην Αθήνα όπου και πέρασε τα παιδικά του χρόνια.
Το 1961 μετέβη στη Γαλλία όπου σπούδασε φιλοσοφία και κινηματογραφική τέχνη.
Από το 1964, όταν επέστρεψε στην Ελλάδα, ασχολήθηκε αρχικά με την κριτική και αργότερα με την σκηνοθεσία.
Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του ήταν η «Αναπαράσταση» (1970) που βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης και σε ξένα φεστιβάλ.
Τη δεκαετία του 1970 σκηνοθέτησε μερικές από τις πιο γνωστές ταινίες του: τις «Μέρες του ‘36» (1972), τον πολυβραβευμένο «Θίασο» (1974) και τους «Κυνηγούς» (1977). Ο «Μεγαλέξαντρος» το 1980 απέσπασε το Χρυσό Λιοντάρι στη Βενετία.
Ακολούθησαν το «Ταξίδι στα Κύθηρα» (1984), ο «Μελισσοκόμος» (1986), το «Τοπίο στην Ομίχλη» (1988) και το «Μετέωρο βήμα του Πελαργού» (1991), όλες πολυβραβευμένες στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Το 1995 «Το βλέμμα του Οδυσσέα» κέρδισε το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής στις Κάννες, ενώ τρία χρόνια αργότερα, το 1998, το Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες κέρδισε η «Μία αιωνιότητα και μία ημέρα».
Το 2004 παρουσίασε το πρώτο μέρος της τριλογίας που ετοίμαζε, το «Λιβάδι που δακρύζει».

*από την εφημ. "ΤΑ ΝΕΑ" Παρασκευή 27.1.2012








Σύντομο βιογραφικό

Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα στις 27 Απριλίου 1935 και σκοτώθηκε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα, εν ώρα γυρίσματος στις 24 Ιανουαρίου 2012 .

Έκανε νομικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, τις οποίες εγκατέλειψε πριν πάρει το πτυχίο του. Το 1961 έφυγε στο Παρίσι, όπου αρχικά παρακολούθησε στη Σορβόννη μαθήματα γαλλικής φιλολογίας και φιλμογραφίας, καθώς και μαθήματα εθνολογίας και στη συνέχεια μαθήματα κινηματογράφου στη Σχολή Κινηματογράφου IDHEC και στο Musée de l' homme.

Ταινίες
• 1968: Η Εκπομπή, μικρού μήκους
• 1970: Αναπαράσταση
• 1972: Μέρες του '36
• 1975: Ο θίασος
• 1977: Οι Κυνηγοί
• 1980: Ο Μεγαλέξανδρος
• 1983: Αθήνα, επιστροφή στην Ακρόπολη
• 1984: Ταξίδι στα Κύθηρα
• 1986: Ο Μελισσοκόμος
• 1988: Τοπίο στην Ομίχλη
• 1991: Το Μετέωρο Βήμα του Πελαργού
• 1995: Το βλέμμα του Οδυσσέα
• 1998: Μια αιωνιότητα και μια μέρα
• 2003: Τριλογία - Ι. Το λιβάδι που δακρύζει
• 2008: Τριλογία - ΙΙ. H σκόνη του χρόνου

Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2012

"EΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ ΤΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ":


Αγαπητοί φίλοι, 
όπως αναφέρεται παρακάτω από το "EΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ ΤΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ": 
Αυτές τις μέρες διεξάγεται η Δίκη στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης 
για τα θύματα του Ναζισμού και τις Γερμανικές αποζημιώσεις. 
Παρακαλώ ζητήσετε
από φίλους και γνωστούς σας

να πάνε στο:  http://www.greece.org/blogs/wwii/ 
και να υπογράψουν το Αίτημα μας
που ζητά από την Γερμανική Κυβέρνηση
να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς την Ελλάδα, 
πού εκκρεμούν για πολλές δεκαετίες, 
πληρώνοντας το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο και πολεμικές επανορθώσεις
ανάλογες των υλικών ζημιών, των εγκλημάτων και των λεηλασιών,
που διέπραξε η πολεμική μηχανή των Γερμανών...

 
ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΑ ΠΕΔΙΑ ΜΕ ΤΑ ΒΕΛΑΚΙΑ
Χωρίς τίτλο
ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΚΛΙΚ ΣΤΟ ΠΟΡΤΟΚΑΛΊ ΚΟΥΜΠΙ.


ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΝΕ "ΠΡΟΩΘΗΣΗ" ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΣΑΣ:
           arrow7dn 
Τον Οκτώβριο του 1940, η Ελλάδα υποχρεώθηκε να μπεί στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο με την απρόκλητη εισβολή των στρατευμάτων του Μουσολίνι στην Ήπειρο. Ο Χίτλερ, για να σώσει τον Μουσολίνι από μία ταπεινωτική ήττα, εισέβαλε στην Ελλάδα τον Απρίλιο του 1941. Η Ελλάδα λεηλατήθηκε καιερειπώθηκε από τους Γερμανούς όσο καμία άλλη χώρα κάτω από την κατοχή τους. Σύμφωνα με τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό, τουλάχιστον 300.000 Έλληνες πέθαναν από την πείνα-άμεσο αποτέλεσμα της Γερμανικής λεηλασίας.Ο Μουσολίνι παραπονέθηκε στον Υπουργό του των Εξωτερικών, Κόμη Τσιάνο,«Οι Γερμανοί έχουν αρπάξει από τους Έλληνες ακόμη και τα κορδόνια των παπουτσιών τους ». 
Η Γερμανία και η Ιταλία επέβαλαν στην Ελλάδα όχι μόνο υπέρογκες δαπάνες κατοχής, αλλά και ένα αναγκαστικό δάνειο (κατοχικό δάνειο) ύψους 3,5 δισεκατομμυρίων δολλαρίων. 
Ο ίδιος ο Χίτλερ είχε αναγνωρίσει την υποχρέωση της Γερμανίας να πλήρωσει αυτό το χρέος και είχε δώσει οδηγίες να αρχίσει η διαδικασία πληρωμής του. Μετά το τέλος του πολέμου, η Συνδιάσκεψη των Παρισίων επιδίκασε στην Ελλάδα 7,1 δισεκατομμύρια δολάρια για πολεμικές επανορθώσεις έναντι της Ελληνικής απαίτησης 14,0 δισεκατομμυρίων δολαρίων. 
Η Ιταλία πλήρωσε στην Ελλάδα το μερίδιο της από το κατοχικό δάνειο. Η Ιταλία και η Βουλγαρία πλήρωσαν πολεμικές επανορθώσεις στην Ελλάδα, και η Γερμανία πλήρωσε πολεμικές επανορθώσεις στην Πολωνία το 1956 και στην Γιουγκοσλαβία το 1971. Η Ελλάδα απαίτησε από την Γερμανία την πληρωμή του κατοχικού δανείου το 1945, 1946, 1947, 1964, 1965, 1966, 1974, 1987, και το 1995. 
Παρά ταύτα,η Γερμανία αρνείται συστηματικά να πληρώσει στην Ελλάδα τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από το κατοχικό δάνειο και τις πολεμικές επανορθώσεις. Το 1964, ο Γερμανός Καγκελάριος Erhard υποσχέθηκε την πληρωμή του δανείου μετά την ενωποίηση της Γερμανίας, που πραγματοποιήθηκε το 1990. 
Ενδεικτικό της σημερινής αξίας των Γερμανικών υποχρώσεων προς στην Ελλάδα είναι το ακόλουθο: εάν χρησιμοποιηθεί σαν τόκος ο μέσος τόκος των Κρατικών Ομολόγων των ΗΠΑ από το 1944 μεχρι το 2010, που είναι περίπου 6%, η σημερινή αξία του κατοχικού δανείου ανέρχεται στα 163,8 δισεκατομμύρια δολάρια και αυτή των πολεμικών επανορθώσεων στα 332 δισεκατομμύρια δολάρια. 
 
 
Στις 2 Ιουλίου 2011, ο Γάλλος οικονομολόγος και σύμβουλος της Γαλλικής κυβέρνησηςJacques Delpla δήλωσε ότι οι οφειλές της Γερμανίας στην Ελλάδα για το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο ανέρχονται σε 575 δισεκατομμύρια δολάρια (Les Echos, Saturday, July 2, 2011). 
Ο Γερμανός ιστορικός οικονομολογίας Dr. Albrecht Ritschl συνέστησε στην Γερμανία να ακολουθήσει μία περισσότερο μετριοπαθή πολιτική στην ευρωκρίση του 2008-2011, διότι ενδέχεται να βρεθεί αντιμέτωπη δικαιολογημένων απαιτήσεων για πολεμικές επανορθώσεις του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου (Der Spiegel, June 21, 2011, guardian.co.uk, June 21, 2011). 
 
 
Οι Γερμανοί δεν άρπαξαν από τούς Έλληνες μόνο «ακόμη και τα κορδόνια των παπουτσιών τους». 
Στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο η Ελλάδα έχασε 13% του πληθυσμού της. Ένα μέρος αυτού του πληθυσμού χάθηκε στην μάχη, αλλά το μεγαλύτερο ποσοστό χάθηκε από την πείνα και τα εγκλήματα πολέμου των Γερμανών. 
Οι Γερμανοί δολοφόνησαν τούς κατοίκους 89 Ελληνικών πόλεων και χωριών, έκαψαν περισότερα από 1700 χωριά και εκτέλεσαν πολλούς από τους κατοίκους αυτών των χωριών. Μετέτρεψαν την χώρα σε ερείπια, και λεηλάτησαν τους αρχαιολογικούς της θησαυρούς. 
 
 
Ζητούμε από την Γερμανική Κυβέρνηση να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς την Ελλάδα, πού εκκρεμούν για πολλές δεκαετίες, πληρώνοντας το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο, και πολεμικές επανορθώσεις ανάλογες των υλικών ζημιών, των εγκλημάτων και των λεηλασιών που διέπραξε η πολεμική μηχανή των Γερμανών.
 
Αγαπητοί φίλοι, 
όπως αναφέρεται παρακάτω από το EΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ  ΤΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ: 
   
 
Αυτές τις μέρες διεξάγεται η Δίκη στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης 
για τα θύματα του Ναζισμού και τις Γερμανικές αποζημιώσεις.
 
 
 
Παρακαλώ  ζητήσετε  από φίλους και γνωστούς σας να πάνε στο 
 
 
http://www.greece.org/blogs/wwii/
 
 
 
και να υπογράψουν το Αίτημα μας που
 ζητά 
 
 
από την Γερμανική Κυβέρνηση να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς την Ελλάδα, 
 
 
πού εκκρεμούν για πολλές δεκαετίες, 
 
 
πληρώνοντας το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο και πολεμικές επανορθώσεις ανάλογες των υλικών ζημιών, 
 
 
των εγκλημάτων και των λεηλασιών, που διέπραξε η πολεμική μηχανή των Γερμανών...



EΘΝΙΚΟ  ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ  ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ 
ΤΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 
----------------------------------------------------------------------- 
Αυτές τις μέρες διεξάγεται η δίκη στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για τα θύματα του Ναζισμού και τις Γερμανικές αποζημιώσεις.

Η δικαίωση των Ελλήνων θυμάτων του Ναζισμού μέσω των Ιταλικών δικαστηρίων, έχει οδηγήσει την υπόθεση στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, στο οποίο προσέφυγε η Γερμανία για να ακυρώσει τις αποζημιώσεις και  το οποίο ξεκίνησε τη σχετική δικαστική διαδικασία τη Δευτέρα 12/09.
 
Την ίδια ώρα, ήρθε και πάλι στην επικαιρότητα το μέγα θέμα του ανεξόφλητου αναγκαστικού Κατοχικού Δανείου της χώρας μας προς τη Γερμανία και των γερμανικών  επανορθώσεων για τις κατοχικές καταστροφές στη χώρα μας, αφού η Ελλάδα είναι η μόνη  χώρα η οποία δεν έχει λάβει ως αποζημίωση ούτε ένα ευρώ.
 
Η μέχρι τώρα παθητική, δυστυχώς, στάση όλων των ελληνικών κυβερνήσεων, στο μέγιστο αυτό Εθνικό θέμα, ήρθε η ώρα να γίνει ενεργητική.
 
Είναι απόλυτη ανάγκη, από σήμερα, οι Υπουργοί Δικαιοσύνης, Εξωτερικών και Οικονομικών, τουλάχιστον, να παρακολουθήσουν αυτή την πολυσήμαντη για τα εθνικά μας συμφέροντα δίκη στη Χάγη.
 
Η παρουσία τους δεν θα είναι τιμή μόνο, για τα θύματα του Ναζισμού, αλλά, επι τέλους θα καταδείξει στους Δικαστές της Χάγης και στην παγκόσμια κοινή γνώμη, την αποφαστικότητα της Ελληνικής Πολιτείας να στηρίξει δυναμικά τις διεκδικήσεις των συγγενών των ελλήνων θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας για ηθική και υλική αποζημίωση.
 
Αυτή η δίκη στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης,στις σημερινές συνθήκες,έχει τεράστια σημασία για το παρόν και το μέλλον της Πατρίδας μας.
 
 
 
Για το Εθνικό Συμβούλιο
 
Ο Πρόεδρος  
 
Μανώλης Γλέζος



                        ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΠΑΝΤΟΥ!!!!!!!!!!!!! 

Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

Αλληλεγγύη από τη Γαλλία


Ημερομηνία δημοσίευσης: 12/01/2012
    Αφίσα της ομάδας "Στην αλληλεγγύη είμαστε κι εμείς Έλληνες" (http://jesuisgrec.blogspot.com/), οι κινήσεις αλληλεγγύης στην Ελλάδα πληθαίνουν σε όλη την Ευρώπη. Πρόκειται για την ίδια ομάδα που συνέταξε τη διακήρυξη της Ναντ

    (http://jesuisgrec.blogspot.com/2012/01/blog-post.html) με την οποία ζητάνε οι συνυπογράφοντες την ελληνική υπηκοότητα σε ένδειξη συμπαράσταση στον Ελληνικό λαό...

    http://avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=662749