Τρίτη 31 Μαΐου 2011

Απεργία στα τραμ πριν 100 χρόνια...


 24grammata.com/ ιστορία της Αθήνας

Το σωματείο των Τραμβαγέρηδων ήταν από τα πιο μαχητικά στη δεκαετία του ’20 και του ’30 και όταν απεργούσαν οι Τραμβαγέρηδες συγκοινωνία νέκρωνε, διότι το τραμ την εποχή εκείνη ήταν το κύριο μέσον συγκοινωνίας και οι ίδιοι με τις οικογένειές τους περιφρουρούσαν μαχητικά τον αγώνα, ακόμα και ξαπλώνοντας πάνω στις γραμμές του τραμ.
Οι Τραμβαγέρηδες  όπως τους αποκαλούσε ο κόσμος, ήταν ένας κλάδος με αγωνιστικές περγαμηνές. Το 1909 δημιούργησαν τον  «Σύνδεσμο των Τροχιοδρομικών Υπαλλήλων» με σκοπό να βελτιώσουν τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας , οπού  δούλευαν 13-14 ώρες το 24ωρο.
Μετά από πολλές συναντήσεις με την Εταιρεία Τροχιοδρόμων –Βελγικών συμφερόντων , δεν βρέθηκε λύση και στις 20 Ιανουαρίου 1911η Εταιρεία για εκφοβισμό, απολύει  «τέσσερις εκ των εντιμοτέρων υπαλλήλων», τον Λυμπερόπουλο, τον Καραμέρο, τον Δεσπόπουλο και τον Μανωλόπουλο, τους οποίους κατηγόρησε ότι υποκινούσαν και τους υπόλοιπους «εις αναρχικά κινήματα»!
Εφημερίδα ΑΘΗΝΑΙ 21/01/1911
Στις 21 Ιανουαρίου 1911, οι 680 τροχιοδρομικοί υπάλληλοι ακινητοποίησαν τα τραμ και συγκεντρώθηκαν έξω από  τα αμαξοστάσια Αγίας Τριάδας, Καλλιθέας, και Πειραιά, οπού σήκωσαν την απεργιακή σημαία κατά τη συνήθεια της εποχής. Η απεργία από την πρώτη ήμερα , δημιούργησε σοβαρό πρόβλημα  στις μετακινήσεις των πολιτών, με την κυβέρνηση να αναζητά άμεσα λύση για την λήξη της απεργίας
Από την στιγμή εκείνη ξεκίνησαν έντονες διαβουλεύσεις με τον τότε  Πρωθυπουργό τον Ελευθέριο Βενιζέλο, τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Ρέπουλη και τον Διευθυντή της Εταιρείας Τροχιοδρόμων κ. Δούμα για την ξαναπρόσληψη των 4 υπαλλήλων, με την εταιρία να είναι ανένδοτη και να μην δέχεται ούτε την πρόταση της κυβέρνησης για επιτροπή διαιτησίας. Στο πλευρό με τους απεργούς Τραμβαγέρηδες, συντάσσονται και οι σιγαροποιοί.

Εφημερίδα ΑΘΗΝΑΙ 22/01/1911
Στις 22 Ιανουαρίου ,υπήρξε συνάντηση, Ελευθέριος Βενιζέλος, Υπουργός Εσωτερικών και απεργοί οπού τους μετέφεραν ότι η Εταιρία θα κινήσει  τα Τραμ με υπαλλήλους που δεν απεργούν , οπού ανέρχονται μετά από δήλωση της εταιρίας σε 200. Οι απεργοί δηλώνουν ότι δεν θα τους εμποδίσουν.

Εφημερίδα ΑΘΗΝΑΙ 23/01/1911
Στις 23 Ιανουαρίου Αντιπρόσωπος της κυβέρνησης  συναντιέται με τον Διευθυντή της Εταιρείας και του μεταφέρει ότι μπορεί να λειτουργήσει τα τραμ με τους υπάλληλους που δεν απεργούν, αφού ο αριθμός είναι ικανός. Η εταιρία κατεβάζει των αριθμό των προθύμων υπάλληλων για εργασία σε 140, ζητά την προστασία της Αστυνομίας και  βγάζει ανακοίνωση, «μέχρι τις 24 Ιανουάριου να αναλάβουν υπηρεσία όσοι υπάλληλοι επιθυμούν και όσοι δεν προσέλθουν, θα θεωρηθούν ότι δηλώνουν αυτοδικαίως παραίτηση.»

Εφημερίδα ΑΘΗΝΑΙ 24/01/1911
Τελικά στις 24 Ιανουάριου προσήλθαν μονό 12 υπάλληλοι. Από την στιγμή εκείνη οι πιέσεις προς τους απεργούς αυξάνονται, με Εισαγγελικές παρεμβάσεις, μηνύσεις κατά απεργών και με επιστράτευση Αστυνομικών και Στρατιωτικών για να οδηγήσουν τα τραμ.
Οι απεργοί δηλώνουν  ότι θα πέσουν στις γραμμές και τα τραμ θα περάσουν μονό πάνω από τα πτώματα τους.
Η Αστυνομία καταλαμβάνει τα αμαξοστάσια και στο αμαξοστάσιο της Αγίας Τριάδας (Πειραιώς) συγκεντρώνονται τα γυναικόπαιδα των απεργών και η κατάσταση εκτροχιάσθηκε. Παρενέβη η ένοπλος χωροφυλακή και τμήμα Στρατού, οπού έριξαν ομοβροντία  πυροβολισμών στον αέρα. Ακολούθησε σύρραξη μεταξύ απεργών, χωροφυλακών και ιππικό του στρατού, οπού τραυματίστηκαν πολλοί και συνελήφθηκαν πάνω από 30 απεργοί.

Εφημερίδα ΑΘΗΝΑΙ 25/01/1911
Την επομένη μέρα 25 Ιανουαρίου, προσήλθαν στην υπηρεσία τους, περίπου 100 Τραμβαγέρηδες  και κυκλοφόρησε μικρός αριθμός τραμ, έχοντας ως επιβάτες και ένοπλους χωροφύλακες.

Ενώ τις 26 Ιανουαρίου είχε αποκατασταθεί πλήρως η συγκοινωνία σε όλο το δίκτυο και με τα 80 τραμ σε κυκλοφορία.
Η απεργία έληξε τελικά μετά από πέντε ημέρες, ή μάλλον την έληξαν η ένοπλος χωροφυλακή και το τμήμα του Στρατού, οι οποίοι ανέλαβαν να βοηθήσουν το έργο της Εταιρείας, σε συνεργασία με τους Εισαγγελείς.
Στην διάρκεια της απεργίας με υπόδειξη της εταιρίας, συνελήφθηκαν περίπου 110 τροχιοδρομικοί υπάλληλοι, οπού καταδικάστηκαν από το Κακουργιοδικείο με την κατηγορία: «Άσκηση βίας και στάση εναντίον των αρχών»!
Εφημερίδα ΑΘΗΝΑΙ 26/01/1911
Όμως η απεργία των Τραμβαγέρηδων είχε και κέρδος  για όλους τους Έλληνες Εργαζόμενους, διότι η κυβέρνηση  κατέθεσε προς ψήφιση στην βουλή ,Εργατική Νομοθεσία που μέχρι τότε δεν είχε το ελληνικό κράτος.

Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

Από τη Θεατρική Ομάδα Μεγαλόπολης "Ο φιλάργυρος"

Η Θεατρική Ομάδα Μεγαλόπολης ανακοίνωσε τα εξής: «Επιτέλους! Φτάσαμε στην Ιθάκη! Βρισκόμαστε στη σκηνή ανεβάζοντας το δεύτερο έργο μας μετά από κόπους και δυσκολίες, την ...Κυριακή 22 Μαΐου 2011 και ώρα 9.00 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο Μεγαλόπολης, με το έργο του Μολιέρου “Ο ΦΙΛΑΡΓΥΡΟΣ”.




Η αγάπη μας για το θέατρο και για την πόλη μας, μας βοήθησε να ξεπεράσουμε κάθε εμπόδιο. Μεγάλη δύναμη πήραμε από εσάς, που αγκαλιάσατε με τόση αγάπη αυτή την προσπάθεια και γεμίσατε το θέατρο σε προηγούμενες παραστάσεις. Το γέλιο σας, το χειροκρότημά σας, ο ενθουσιασμός σας, μας γέμισαν χαρά και μας έδειξαν πως αξίζει να προσπαθεί κανείς και να παλεύει για την τέχνη.
Θέλουμε κι αυτό όπως και τόσα άλλα ταξίδια στο μέλλον να τα κάνουμε μαζί.

Προπώληση εισιτηρίων στο τηλ. 27910.25405

Για το Δ.Σ.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ  Γιώργος Κλουκίνας                                                                                                            
Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ Κατερίνα Γεωργούλα»
http://kalimera-arkadia.blogspot.com/2011/05/blog-post_6374.html#ixzz1MmsjqnZ5 

Πέμπτη 12 Μαΐου 2011

Τρόµος στο Κέντρο «Για 300 ευρώ άφησε πίσω του τέσσερα παιδιά!»

Μιλάει ο παιδικός φίλος του 44χρονου που τον σκότωσαν για µια βιντεοκάµερα


«“Γέννησα το κοριτσάκι µου, αλλά µου φάγανε τον Μανόλη!”. Αυτό µου είπε στο τηλέφωνο η γυναίκα του Μανόλη και κουµπάρα µου. Λίγη ώρα πρινείχα ακούσει στην τηλεόραση για “στυγερό έγκληµα στην οδό Ηπείρου” κι ανησύχησα, γιατί ήξερα ότι εκεί µένουν οι κουµπάροι µου. Οταν πιαάκουσα στα κανάλια ότι “το θύµα ήταν σύζυγος ετοιµόγεννης”, τότε πλέον κατάλαβα το κακό που µας είχε βρει…».


http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artid=4630408



Τετάρτη 11 Μαΐου 2011

Αγρια δολοφονία 44χρονου

Αγρια επίθεση από χρυσαυγίτες χτες το απόγευμα σε βάρος μεταναστών. Μπήκαν ακόμα και σε σπίτι που ζουν μετανάστες για να τους ξυλοκοπήσουν


Το σημείο της δολοφονίας του 44χρονου

Θύμα άγριας δολοφονίας έπεσε χτες στις 5 τα ξημερώματα 44χρονος άνδρας στη συμβολή των οδών Γ' Σεπτεμβρίου και Ηπείρου, ελάχιστα μακριά από την πλατεία της Ομόνοιας στο κέντρο της Αθήνας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο άτυχος άνδρας εκείνη την ώρα κατευθυνόταν σε πάρκινγκ, όπου βρισκόταν σταθμευμένο το αυτοκίνητό του, προκειμένου να μεταφέρει την ετοιμόγεννη σύζυγό του στο μαιευτήριο. Στα χέρια του κρατούσε βιντεοκάμερα για να μαγνητοσκοπήσει τη γέννηση του δεύτερου παιδιού τους. Στην οδό Γ' Σεπτεμβρίου τον ακινητοποίησαν τρεις άντρες. Με την απειλή μαχαιριού του ζήτησαν να τους δώσει τη βιντεοκάμερα. Εκείνος, μάλλον, αντιστάθηκε και τότε οι δράστες δε δίστασαν να τον σκοτώσουν μαχαιρώνοντάς τον τουλάχιστον τρεις φορές στην πλάτη, στα χέρια και το λαιμό. Οι δράστες άρπαξαν τη βιντεοκάμερα και τράπηκαν σε φυγή. Αστυνομικοί της Ασφάλειας που έφτασαν στην περιοχή συνέλεξαν μαρτυρίες και στοιχεία στην προσπάθεια να εντοπιστούν και να συλληφθούν οι δράστες.
http://www2.rizospastis.gr/story.do?id=6240450&publDate=11/5/2011





Τετάρτη 4 Μαΐου 2011

Γκίνγκο Μπιλόμπα φύλλα (Ginkgo biloba)


Γκίνγκο Μπιλόμπα
φύλλα (Ginkgo biloba. Το Ginkgo biloba χρησιμοποιείται εδώ και χιλιάδες χρόνια. Σήμερα είναι από τα κορυφαία σε πωλήσεις βότανα στις ΗΠΑ αλλά και στην Ευρώπη.
Τα φύλλα είναι το μέρος του φυτού που χρησιμοποιείται και υπάρχουν ισχυρά επιστημονικά στοιχεία που αποδεικνύουν τις αντιπηκτικές του ιδιότητες, τη δράση του υπέρ της βελτίωσης της περιφερικής κυκλοφορίας αλλά και της καλής κυκλοφορίας της γλυκόζης στο αίμα. Άλλες ευεργετικές επιδράσεις που έχουν διαπιστωθεί είναι κατά της εξασθένησης της μνήμης, κατά της κατάθλιψης, κατά των παρενεργειών της χημειοθεραπείας και κατά της μειωμένης λίμπιντο.
http://kafeneio.info/votanagr/γκίνγκο-μπιλόμπα-φύλλα-ginkgo-biloba

Γκουαράνα καρπός (Paullinia cupana)


Γκουαράνα καρπός (Paullinia cupana. Το φυσικό γκουαράνα προσφέρει την ενέργεια που χρειάζεστε, αντοχή και πνευματική διαύγεια.

(εδώ θα βρείτε όλα τα βότανα)
πατήστε το πιο κάτω σύνδεσμο

http://kafeneio.info/votanagr