Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2009

Σαλόνι Αυτοκινήτου της Φρανκφούρτης 2009



Μέχρι τις 27 Σεπτεμβρίου δεκάδες πανέμορφα, ιδιαίτερα και πολυπόθητα αυτοκίνητα παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό στη μεγαλύτερη έκθεση αυτοκινήτου παγκοσμίως στη Φρανκφούρτη της Γερμανίας. "Πύραυλοι"... εδάφους, concept cars, πολυτελείς λιμουζίνες, οχήματα με οικολογικές ανησυχίες και γενικότερα κάθε είδους... μοντέλα παίρνουν μέρος σε ένα μεγάλο σαλόνι αυτοκινήτου που συγκεντρώνει τα φώτα της δημοσιότητας.Μέχρι τις 27 Σεπτεμβρίου δεκάδες πανέμορφα, ιδιαίτερα και πολυπόθητα αυτοκίνητα παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό στη μεγαλύτερη έκθεση αυτοκινήτου παγκοσμίως στη Φρανκφούρτη της Γερμανίας. "Πύραυλοι"... εδάφους, concept cars, πολυτελείς λιμουζίνες, οχήματα με οικολογικές ανησυχίες και γενικότερα κάθε είδους... μοντέλα παίρνουν μέρος σε ένα μεγάλο σαλόνι αυτοκινήτου που συγκεντρώνει τα φώτα της δημοσιότητας.

BIETNAM



Ο ιδανικός καιρός ποικίλλει στη χώρα. Όταν σταματούν οι μουσώνες στον νότο (προτιμάμε Δεκέμβριο-Απρίλιο) αρχίζει το τσουχτερό κρύο στον βορρά (προτιμάμε Οκτώβριο-Δεκέμβριο & Μάρτιο-Απρίλιο). Αν θέλουμε να επισκεφθούμε το σύνολο της χώρας, το παζλ λύνεται με έναν συμβιβασμό τις ενδιάμεσες εποχές: Σεπτέμβριο-Δεκέμβριο & Μάρτιο-Απρίλιο.

Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2009



Η κουζίνα του Βιετνάμ θεωρείται από τις καλύτερες παγκοσμίως, αρκετά υγιεινή, ελαφριά, με λεπτές γεύσεις, σαφώς αλληλοεπηρεασμένη με αυτή των γύρω χωρών. Χρησιμοποιεί νουντλς, ρύζι, διάφορα είδη κρέατος ψιλοκομμένα, θαλασσινά, (κάποιες φορές όλα αυτά μαζί!), σούπες, τόφου, γάλα καρύδας, βασιλικό, δυόσμο κ.ά. Η αυτοκρατορική σχολή μαγειρικής Hue θεωρείται η υψηλότερη και μνημονεύεται σε όλα τα εστιατόρια. Βρίσκουμε ακόμα και μέρη που ειδικεύονται σε πιάτα σκύλων ή φιδιών - όλα τρώγονται εδώ, δεν φαίνεται να είναι φιλόζωοι την ώρα του φαγητού! Τα μαγειρεία για τους ντόπιους είναι συνήθως υπαίθρια με μικρά τραπεζάκια. Μετά από λίγο καιρό στο Βιετνάμ καταλαβαίνεις γιατί είναι μικρά: όλο το γεύμα βρίσκεται απλά σε ένα αχνιστό μπολ! Ακόμα και στα πιο καλά εστιατόρια τα τσοπ στικς είναι στάνταρ, τα μαχαιροπίρουνα προαιρετικά. Η ευρωπαϊκή κουζίνα είναι, επίσης, ευρέως διαδεδομένη.

ΒΙΕΤΝΑΜ




Αν και το Βιετνάμ δεν έχει γίνει γνωστό για τις θάλασσές του, έχει μια πολύ μεγάλη ακτογραμμή 3.500 χλμ., με πολλές όμορφες παραλίες (συχνά με πολυτελή ξενοδοχεία, στο πλαίσιο της ανερχόμενης δυναμικής τού τουρισμού), ενώ ιστορικές πόλεις (Hue, Hoi An) έχουν χτιστεί πάνω στη μακρά διαδρομή προς τον νότο. Ένα καλό... ξεσκόνισμα από τις πόλεις μπορούμε να κάνουμε στις χαλαρωτικές ακρογιαλιές του Da Nang (και βολικός συγκοινωνιακός κόμβος, ενώ κοντά βρίσκεται η China Beach, θέατρο σημαντικών μαχών του «αμερικανικού» πολέμου), Nha Trang (προτείνονται, επίσης, εκδρομές με βάρκες στα γύρω νησιά), Long Hai, Cape Mui Ne (πιο υψηλής κλάσης) και στο σχετικά απομονωμένο νησί Phu Quoc κοντά στην Καμπότζη.
-----------------------------------------------------------------------------------




Ένα μικρό λεωφορείο επιστρατεύεται για να στείλει τους στοιβαγμένους ταξιδιώτες στο... στόμα του δράκου! «Ha Long» σημαίνει «Εκεί που ο Δράκος βυθίζεται στη Θάλασσα» και αποτελείται από περίπου 2.000 ξεχωριστούς βραχώδεις σχηματισμούς, που ορθώνονται επιβλητικά μέσα από τη θάλασσα και συχνά είναι κούφιοι, κρύβοντας εντυπωσιακά σπήλαια (ιδίως το Hang Thien Cung). Για να φτάσουμε κοντά τους, είναι απαραίτητη μια περιήγηση με παραδοσιακό καραβάκι, που ξεκινάει από το Bai Chay και μας περνά ανάμεσα στις εντυπωσιακές πέτρινες εξάρσεις. Περνάμε από το ψαράδικο νησί Cat Ba και τα πλωτά ψαροχώρια, όπου πολλοί Βιετναμέζοι ζουν εδώ όλη τη ζωή τους, ενώ όσοι βγαίνουν στην στεριά θα είναι για εμπόριο ή για κάποια επιτακτική ανάγκη. Η περιοχή έχει ανακηρυχθεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την Ουνέσκο, ενώ είχε κινηματογραφηθεί πολύ ατμοσφαιρικά στην ταινία «Ινδοκίνα». Ο Kόλπος Ha Long περιβάλλεται από πολλούς μύθους, όπως ότι όσοι φτάσουν εδώ δεν γυρίζουν πίσω (αποτελούμε, μάλλον, εξαίρεση!). Όσο περισσότερο προχωράει το γραφικό καΐκι, τόσο καταλαβαίνω γιατί ο τόπος γέννησε τόσο περίεργες ιστορίες. Μια απ’ αυτές λέει ότι οι σχηματισμοί προήλθαν κατά τη διάρκεια μιας αρχαίας μάχης, όταν ένας δράκος πέταξε αυτά τα βράχια για να διώξει τους εχθρούς. Η γεωλογική επιστήμη αντιτάσσει ότι δημιουργήθηκαν εκατομμύρια χρόνια πριν, από την κίνηση των τεκτονικών πλακών -σίγουρα μια πολύ πεζή εξήγηση στην οποία δεν θέλουμε να δίνουμε σημασία όσο βρισκόμαστε, τουλάχιστον, εδώ!

Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2009



Δουλειά έχουν πιάσει στο κέντρο της Αθήνας οι γερανοί της Τροχαίας, καθαρίζοντας τα πεζοδρόμια από τα σταθμευμένα δίκυκλα. Τις τελευταίες ήμερες πολλοί οδηγοί δικύκλων που έχουν παρκάρει παράνομα, βρίσκουν κλήσεις πάνω στην μηχανή τους και άλλοι πάλι δεν την βρίσκουν καθόλου, αφού την έχει πάρει ο γερανός. Οι μοτοσικλετιστές πάντως διαμαρτύρονται, γιατί όπως λένε, δεν υπάρχουν αρκετοί χώροι στάθμευσης για δίκυκλα. Πάντως κανείς οδηγός μηχανής δεν σκέφτεται να αφήσει την μηχανή του σε πάρκινγκ. Οι πεζοί από την πλευρά τους εκτός από τις δυσκολίες στην μετακίνηση, έχουν να αντιμετωπίσουν όπως λένε και τους κινδύνους που παραμονεύουν στα πεζοδρόμια. Οι έλεγχοι της Τροχαίας θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες.
Ρεπορτάζ: Χ. Σαμαράς
Πηγή: ALPHA
Επιμέλεια: Π. Γραμμέλης
-----------------------
21.10.2009

Συνελήφθη ο δράστης δολοφονίας Νιγηριανής στην Κυψέλη

Ένας 36χρονος Έλληνας μικροπωλητής και σύντροφος της νεαρής Νιγηριανής που βρέθηκε πριν λίγες ημέρες νεκρή με χτυπήματα από μαχαίρι στο υπόγειο διαμέρισμα όπου έμενε στην Κυψέλη, είναι σύμφωνα με την Αστυνομία ο δράστης της στυγερής δολοφονίας. Το θύμα διατηρούσε ερωτική σχέση με τον 36χρονο, ο οποιος ζούσε σε ημιυπόγειο διαμέρισμα στην ίδια πολυκατοικία και όπως ομολόγησε στους αστυνομικούς, συναντήθηκαν στο διαμέρισμα του, όπου και διαπληκτίστηκαν, επειδή η κοπέλα του έκανε παρατηρήσεις για τον τρόπο που ζει και εργάζεται.

Ο δράστης τότε πήρε ένα μαχαίρι απ’ την κουζίνα και την χτύπησε στο λαιμό. Στη συνέχεια την έβγαλε έξω απ’ το διαμέρισμα του, την άφησε στα σκαλιά και εξαφανίσθηκε. Στην εξιχνίαση της υπόθεσης βοήθησε το όπλο του εγκλήματος, το μαχαίρι που βρέθηκε δίπλα στην άτυχη κοπέλα και στο οποίο υπήρχαν τα δακτυλικά αποτυπώματα του δράστη. Στο μικροσκόπιο όμως των ερευνών της Ασφάλειας μπαίνουν και δύο δολοφονίες ιερόδουλων τον Δεκέμβριο του 2008 στο κέντρο της Αθήνας, καθώς ο συλληφθείς είχε καταδικαστεί πριν από λίγα χρόνια στην Θεσσαλονίκη σε 3 χρόνια φυλακή για επτά επιθέσεις σε γυναίκες και είχε αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους. Η μαρτυρία-ντοκουμέντο στον ALPHA της ιερόδουλης που γλίτωσε τον περασμένο Ιανουάριο απ’ το μαχαίρι αγνώστου, εξετάζεται και πάλι απ’ τις Αρχές, όπως και το σενάριο ο δράστης να είναι ο ίδιος.
Ρεπορτάζ: Χ. Σαμαράς

-----------------------------------
Έκλεψαν αυτοκίνητο που ήταν σταματημένο σε σηματοδότη
21.10.2009
Μία πρωτοφανής κλοπή αυτοκινήτου εκτυλίχθηκε αργά το βράδυ της Τρίτης στο Αιγάλεω. Δύο άνδρες εισέβαλαν από την πόρτα του συνοδηγού και την πίσω πόρτα στο αυτοκίνητο 36χρονου που ήταν σταματημένος στο φανάρι της συμβολής των οδών Θηβών και Αθηνών, χτυπώντας τον στο πρόσωπο και απειλώντας τον με όπλα, του ζήτησαν να συνεχίσει την πορεία του επί της εθνικής οδού και να στρίψει στο πρώτο στενό δεξιά. Εκεί τον ανάγκασαν με την απειλή όπλου να αφήσει το κινητό του και όποιο άλλο αντικείμενο είχε επάνω του στο αυτοκίνητο, να κατέβει απ’ αυτό και στη συνέχεια πήραν το αυτοκίνητο και εξαφανίσθηκαν.
Ρεπορτάζ: Κ. Σαρικάς, Δ. Περγελής
------------------------------------
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~









Κουκουλοφόροι τα έκαναν πάλι «γυαλιά-καρφιά» στη Θεσσαλονίκη


22.10.2009
«Γυαλιά-καρφιά» έκανε καταστήματα και σταθμευμένα αυτοκίνητα ομάδα κουκουλοφόρων το βράδυ της Τετάρτης στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Λίγο μετά τις 20:00 η ομάδα των ταραξιών εμφανίσθηκε στην οδό προξένου Κορομηλά και με λοστούς, σφυριά και πέτρες επιτέθηκαν σε καταστήματα. Έντρομοι καταστηματάρχες έβλεπαν τους νεαρούς να καταστρέφουν τις περιουσίες τους, χωρίς να μπορούν να αντιδράσουν. Δέκα καταστήματα και δύο αυτοκίνητα υπέστησαν ζημιές, ενώ οι κουκουλοφόροι τράπηκαν σε φυγή, πριν προλάβει να επέμβει η Αστυνομία. Παρόμοια επίθεση είχε γίνει και πριν από μερικούς μήνες από κουκουλοφόρους στην οδό Βενιζέλου.
Ρεπορτάζ: Χ. Στεφανής

Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2009